Informatieplicht  / Energiebesparing!

Per 1 december 2023 is de 2e ronde informatieplicht energieverduurzaming van kracht.

De informatieplicht energiebesparing is gekoppeld aan de energiebesparingsplicht uit het Activiteitenbesluit milieubeheer, het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Heeft u een energiebesparingsplicht? Dan moet u hierover ook eens in de 4 jaar rapporteren aan uw bevoegd gezag, zoals gemeente of provincie. Dit is de informatieplicht.

Voor wie geldt de informatieplicht?

Per 1 december 2023 is de 2e ronde informatieplicht energieverduurzaming van kracht. Dit geldt ook voor bedrijven die in 2019 in de 1e ronde van de informatieplicht gemeld hebben. Voor de rapportage gebruikt de drijver van de inrichting het ELoket van RVO.nl.
Er zijn twee uitzonderingen op de informatieplicht:

  • zelfvoorzienende gebruikers
  • kleingebruikers: elektriciteit: minder dan 50.000 kWh en gas/warmte uitgedrukt  in aardgasequivalenten: minder dan 25.000 m3

Wanneer geldt de informatieplicht energiebesparing?

De informatieplicht energiebesparing geldt altijd voor de gebouwmaatregelen. Dit is bijvoorbeeld de isolatie van de gebouwschil.

Voor de activiteit gebonden maatregelen, bijvoorbeeld energiezuinige productkoeling of efficiëntie elektromotoren, moet elke 4 jaar gerapporteerd worden volgens de informatieplicht energiebesparing óf volgens de onderzoek plicht energiebesparing.

Hierbij gelden als drempels vanuit de wetgeving:

  • De auditplicht op grond van de EED (1) geldt voor een onderneming die voldoet aan de criteria van de Tijdelijke regeling EED: > 250 werknemers of balanstotaal > 43 miljoen en > 50 miljoen omzet;
  • De verplichting om maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder te treffen en de bijbehorende informatieplicht (2) geldt als het energiegebruik van de inrichting ≥ 50.000 kWh elektriciteit of ≥ 25.000 m³ kubieke meter aardgasequivalenten aan brandstoffen.

Informatieplicht energiebesparing invullen

Uit ervaring weten we dat bedrijven twijfelen of ze de registratie voor informatieplicht en energiebesparing zelf gaan doen of liever uitbesteden aan een externe partij. Het invullen neemt namelijk over het algemeen veel tijd in beslag, vele vragen zijn vaak van technische aard en dienen goed uitgezocht te worden. Overigens moet u  beschikken over eHerkenning voordat u deze informatieplicht in kunt vullen.

Natuurlijk is Duvama bereid u uit te leggen hoe u de informatieplicht energiebesparing zelf kunt doen. Ook kunnen wij u gemiddeld 10 uur van uw kostbare tijd besparen en geeft u deze werkzaamheden informatieplicht energiebesparing uit handen aan een ervaren bedrijf zoals Duvama.

Meer weten?