Energielabels per 1 juli 2023 wat is er voor uw woningvoorraad veranderd?

Herwaardering aangrenzend onverwarmde ruimte (AOR) kan tot labelsprong leiden na 1 juli

In de nieuwste update van de NTA en Assets Energie zijn er een aantal wijzigingen rondom de berekening van de aangrenzend onverwarmde ruimten en serres. 

Vanaf 1 juli 2023 hebben er wijzigingen in de NTA 8800 plaats gevonden dit kan betekenen dat er een herwaardering kan plaatsvinden in woningen welke aangrenzend aan een onverwarmde ruimte (AOR). Dit kan zelfs leiden tot een labelsprong.

In de huidige berekening is een begrenzing aan een aangrenzend onverwarmde ruimte (AOR) erg nadelig voor het energielabel. De NTA rekent voor deze ruimte met de buitentemperatuur. Echter in tegenstelling tot buiten is er in een onverwarmde ruimte geen zoninval. Omdat de warmte van de zon dus niet wordt meegenomen en met dezelfde koude temperatuur als buiten wordt gerekend, geeft deze begrenzing het meeste verlies in de huidige NTA.

Vaak is de temperatuur in een aangrenzend onverwarmde ruimte echter meer gematigd. Met de komende wijziging in de NTA voor 2023, die ingaat vanaf 1 juli, wordt hier rekening mee gehouden en zal er niet langer strikt met de buitentemperatuur gerekend worden. Dit betekent ook dat er vanaf 1 juli wat kan verschuiven in de labels de woningen in de huidige voorraad. Een voorbeeldberekening van een woning met een ongeïsoleerde vloer boven een AOR, bijvoorbeeld een onverwarmde fietsenstalling, geeft deze wijziging verschil van ongeveer 70 kWh/m2 op de EP2.  

Voor woningen met een groot verliesoppervlak grenzend aan een AOR kan het dus de moeite waard zijn om de maatregelen nodig voor de labelsprong weg van een E, F of G label te herwaarderen. Zo kan het zijn dat sommige woningen na de herberekening in de nieuwe NTA al een pre-label hebben dat D of hoger is.

Wanneer u al plannen had om bepaalde woningen te gaan verduurzamen kunt u hierdoor voor vervelende verrassingen komen te staan. Duvama kan samen met u een overzichten samenstellen waardoor u weet wat u te wachten staat.

Heeft u vragen over deze wijzigingen in de NTA8800 of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.